Κίνδυνος λουκέτου για το Βυρσοδεψικό Πάρκο Θεσσαλονίκης

Κίνδυνος λουκέτου για το Βυρσοδεψικό Πάρκο Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 10369/02.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Με κλείσιμο κινδυνεύει το Βυρσοδεψικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Η αδράνεια και η αδιαφορία των αρμόδιων Υπουργείων έχει οδηγήσει το Πάρκο σε εγκατάλειψη, παρά το γεγονός, ότι είναι το πρώτο και μοναδικό βιομηχανικό πάρκο, στο οποίο μετεγκαταστάθηκαν τα βυρσοδεψεία της πόλης. Η διακοπή της λειτουργίας του θα σημάνει αυτομάτως την απώλεια 11 εκατ. ευρώ περίπου, που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του. Οι αρμόδιοι δεν μερίμνησαν, έτσι ώστε να κατασκευαστούν κοινόχρηστες υποστηρικτικές κτιριακές εγκαταστάσεις, που όμοιές τους υπάρχουν στα βυρσοδεψικά πάρκα των χωρών της Ε.Ε.

Ένα, όμως, από τα εγκληματικά λάθη, ήταν η μη ανάθεση της διαχείρισης του πάρκου στις εγκαταστημένες εκεί επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες είχαν συστήσει φορέα διαχείρισης με ειδική νομοθετική διάταξη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η σταδιακή εγκατάλειψη του Βυρσοδεψικού Πάρκου, ενός πάρκου με μοναδικό χαρακτήρα για τα δεδομένα της χώρας μας, το κλείσιμο του οποίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να δώσουν πνοή στο Βυρσοδεψικό Πάρκο Θεσσαλονίκης και να καταστεί βιώσιμο και λειτουργικό;

Απάντηση Υπουργείου